Włoskie na słodko

Włoskie na słodko

Kuchnia włoska to nie tylko makarony, pizza, sosy pomidorowe, bazylia czy oregano. Pyszne królują w niej również desery. I tak na przykład dość mało popularny pączek włoski, na produkcji którego dziś się skupimy.

Pączek włoski to puszysty przysmak z ciasta drożdżowego, z dodatkiem jakże pretensjonalnego puree ziemniaczanego. Sposób przygotowania takiego dania nie jest trudny. Wystarczą chęci i odrobina cierpliwości. Dania włoskie są bowiem jedyne w swoim rodzaju – oszczędne w składniki, a równocześnie bogate i nasycone smakiem. Do przygotowania włoskich pączków będziemy potrzebować : mąkę, puree ziemniaczane, cukier, masło, mleko, jajka, drożdże, sól, wódkę oraz likier cytrynowy i skórkę z cytryny. Mąkę, cukier, sól, puree oraz rozczyn z drożdży mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy drożdże, jaja i znów mieszamy. Ugniatamy ciasto, dodajemy masło, likier, wódkę i skórkę z cytryny. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, wygniatamy powstałe w nim powietrze, dzielimy na części . Formujemy nieduże kulki, z dziurką w środku (w ten sposób, że zakręcamy ciastem w koło).

Tak przygotowane kulki, odkładamy na papier do pieczenia i pozostawiamy na trzydzieści minut do wyrośnięcia. Następnie w dużym garnku podgrzewamy tłuszcz (np. mieszankę oleju ze smalcem) do około 180 stopni C, wkładamy pączki i smażymy przez około dwie do trzech minut na złoty kolor. Oczywiście cały czas utrzymujemy taką samą temperaturę smażenia, uważając bardzo aby pączki nam się nie przypaliły. Po wyjęciu, układamy je na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną należy obsypać pączuszki bardzo drobnym cukrem. Można również obtoczyć te smakołyki w cukrze pudrze lub polukrować. Jednak te prawdziwe włoskie są obsypane zwykłym lecz drobno zmielonym kryształem. Żadna restauracja włoska z Bydgoszczy nie powstydziłaby się takich pączków. Zajadając się takimi przysmakami, mowy nie ma, aby nie oblizać ust. Niejeden próbował, niejedna się zakładała, że da radę zjeść bez oblizywania. Zakłady tego typu zawsze przegrywają śmiałkowie, którym wydaje się, że dadzą radę.

Leave a Response

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *